Όψεις της σοβιετικής παιδικής λογοτεχνίας 1917-1991
Μια μελέτη 71 σελίδων που εστιάζει στα πρωτόγνωρα, μοναδικά και ανεπανάληπτα επιτεύγματα της σοβιετικής παιδικής λογοτεχνίας
Η σοβιετική παιδική λογοτεχνία έχει να επιδείξει εντυπωσιακά επιτεύγματα, τα οποία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό της χώρας μας. Γι’ αυτό αποφάσισα να ασχοληθώ με την ανάδειξη αυτών των πρωτόγνωρων, μοναδικών και ανεπανάληπτων καταχτήσεων. Έτσι, προέκυψε το έργο μου Όψεις της σοβιετικής παιδικής λογοτεχνίας 1917-1991, που είναι δημιουργικό προϊόν έρευνας μακρόχρονης (1983-2017) και μελέτης συστηματικής, μία πολύχρονη προσπάθεια αντικειμενικής (όσο γινόταν) θεώρησης και κριτικής αποτίμησης, μία εργασία επιστημονικά έντιμη (όσοι πιστά και έντιμα υπηρετούν την παιδική λογοτεχνία, δεν έχουν το δικαίωμα να αποποιούνται τη σοβιετική παιδική λογοτεχνία, που είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς που άφησε ο 20ός αιώνας στην ανθρωπότητα. Η σοβιετική παιδική λογοτεχνία ζητεί την ιστορική της δικαίωση. Και το αξίζει!) και χρήσιμη (για τη συμβολή της στην πληρέστερη ενημέρωση, τη σχετική κατατόπιση, τον προβληματισμό και τη γενικότερη ωφελιμότητα γύρω από το θέμα της παιδικής λογοτεχνίας).
…κλείνοντας το εισαγωγικό μέρος της μελέτης θέλω να πω ότι μπορεί να μην υπάρχει η Σοβιετική Ένωση, αλλά το έργο που άφησε στην ανθρωπότητα το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο, η Ε.Σ.Σ.Δ., και στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας, θα μείνει, αν όχι αιώνιο, τουλάχιστον, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
(από την εισαγωγή του συγγραφέα)
Η μελέτη του Αργυρίδη, η οποία κατανέμεται σε δέκα ξεχωριστές ενότητες, περιλαμβάνει μία εκτενή εισαγωγή, μέσα από την οποία τοποθετεί την παιδική λογοτεχνία της εποχής στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ρωσικής Λογοτεχνίας, ενώ στη συνέχεια ενδιατρίβει στους παράγοντες που συνέβαλαν στη μεγάλη ανάπτυξη της λογοτεχνίας για παιδιά. Αναφέρεται στους δημιουργούς (ποιητές και πεζογράφους) και τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους, ενώ σχολιάζει ταυτόχρονα τον μεγάλο αριθμό των εκδόσεων για παιδιά, τη θεματογραφία, την ιδεολογία, τη λογοτεχνικότητα των κειμένων, την εικονογράφηση και τους καλλιτέχνες δημιουργούς, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τις απειράριθμες βιβλιοθήκες που ανθούσαν στην πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. (Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών).
Παραθέτει επίσης ένα κεφάλαιο για τον διεθνή χαρακτήρα της Σοβιετικής Λογοτεχνίας, που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στα σοσιαλιστικά κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας αλλά και διεθνώς, ενώ κάνει αναφορά και στις σχέσεις της ρωσικής λογοτεχνίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, με τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ι.Β.Β.Υ.) και άλλους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με το παιδικό βιβλίο και τη φιλαναγνωσία. Η μελέτη ολοκληρώνεται με μία σύντομη αναφορά στη φθίνουσα πορεία της σοβιετικής παιδικής λογοτεχνίας και με τον επίλογο.
(από το προλόγισμα του Κώστα Κατσώνη)
Για αντίτυπο επικοινωνήστε με τον συγγραφέα στο τηλέφωνο 2410289170. Περιορισμένος αριθμός βιβλίων.