Β. Δ. Αναγνωστόπουλος: Λογοτεχνική Πινακοθήκη, βιβλιο-αναγνώσεις και δημοσιεύσεις

Πολυγραφότατος και χαλκέντερος ο Ομ. Καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Β. Δ. Αναγνωστόπουλος, πρόσθεσε άλλο ένα θαυμάσιο πολυσέλιδο βιβλίο του στην πολύχρονη και πολυδιάστατη ακαδημαϊκή και συγγραφική σταδιοδρομία του.

Πολυγραφότατος και χαλκέντερος ο Ομ. Καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Β. Δ. Αναγνωστόπουλος, πρόσθεσε άλλο ένα θαυμάσιο πολυσέλιδο βιβλίο του στην πολύχρονη και πολυδιάστατη ακαδημαϊκή και συγγραφική σταδιοδρομία του.

Η «Λογοτεχνική Πινακοθήκη» συμπεριλαμβάνει συνολικά 204 κείμενα του συγγραφέα, δημοσιευμένα τα 40 προηγούμενα χρόνια σε εφημερίδες και περιοδικά της Θεσσαλίας ή της Αθήνας:  προλογικά κείμενα σε βιβλία μελετητών ή λογοτεχνών, βιβλιοκριτικές ή βιβλιοπαρουσιάσεις, ενημερωτικά σημειώματα, μελετήματα για λογοτέχνες, Έλληνες και ξένους, βιβλιογραφικά σημειώματα, σχόλια, προτάσεις κ.λπ. Η επιθυμία του συγγραφέα ήταν να εκφράζει την άποψή του, με αξιολογική διάθεση,  για κάθε λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά ή ενήλικες που έφτανε στα χέρια του και το διάβαζε, για κάθε θεωρητικό βιβλίο (έρευνα, μονογραφία, μελέτη, δοκίμιο κ.ο.κ.), για περιοδικά κ.ο.κ. Στην ενλόγω έκδοση υπάρχουν κριτικά κείμενα-βιβλιοπαρουσιάσεις-δοκίμια/μικρές μονογραφίες, σημαντικά κείμενα για τα βιβλία και ενγένει το έργο σπουδαίων –γνωστών ή αγνώστων (για κάποιους αναγνώστες)– λογοτεχνών κυρίως για παιδιά, αλλά και για ενήλικες (οι περισσότεροι ζούσαν όταν ο Β.Δ. Αναγνωστόπουλος δημοσίευε τα κείμενά του γι’ αυτούς και το έργο τους), όπως ήταν οι: Βίτω Αγγελοπούλου, Βασίλης Βασιλικός, Αγγελική Βαρελλά, Άννα Γκέρτσου-Σαρρή, Μανώλης Γλέζος, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γεωργία Δεληγιάννη-Αναστασιάδη, Αντώνης Δελώνης, Κωνσταντίνος Δεμερτζής, Παντελής Καλιότσος, Κώστας Καρυωτάκης, Ρένα Καρθαίου, Γιώργης Κρόκος, Κύπρος Χρυσάνθης, Μάρω Λοΐζου, Μαρία Μιράσγεζη, Κώστας Μόντης, Κωστής Παλαμάς, Κωστής Παπαγιώργης, Ιωάννης Περδίος, Βασίλης Ρώτας, Ζωρζ Σαρή, Κίρα Σίνου, Τατιάνα Σταύρου, Γεωργία Ταρσούλη, Διονύσιος Τροβάς κ.ά. ή για όσες και όσους ζουν και συνεχίζουν να δημιουργούν σήμερα, όπως είναι οι: Μίμης Ανδρουλάκης, Σοφία Ζαραμπούκα, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Σοφία Μαντουβάλου, Πέτρος Μάρκαρης, Μ.Γ. Μερακλής, Θάνος Μπλούνας, Παντελής Μπουκάλας, Κική Νικοπούλου, Γιάννης Ξανθούλης, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Τέτη Σώλου, Ευγένιος Τριβιζάς κ.ά.

Επίσης, πολύ ενημερωτικά και αξιόλογα είναι τα συγκεντρωμένα εδώ, ήδη δημοσιευμένα 47 «Βιβλιογραφικά Σημειώματά» του στο σημαντικό περιοδικό «Διαδρομές (1986-2018)», του οποίου υπήρξε Διευθυντής, 8 επιλεγμένα από τον ίδιο δημοσιευμένα κείμενά του στον ημερήσιο θεσσαλικό τύπο και 32 δημοσιευμένες βιβλιοπαρουσιάσεις του στον «Βιβλιόφιλο» της δεκαετίας του 1980. Είναι αρκετά τα κείμενά του, που αναφέρονται σε θέματα και βιβλία Λαογραφίας, Λαϊκού Πολιτισμού, Γλωσσικής Παιδείας, Αθλητισμού, Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Ιστορίας. Ως και προτάσεις κάνει ο συγγραφέας για βιβλία για τις διακοπές του καλοκαιριού ή για βιβλία –έστω αναφέροντας μόνο τίτλους βιβλίων, τους συγγραφείς τους και τους εκδότες– για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.   

Β. Δ. Αναγνωστόπουλος

Ελάχιστοι είναι αυτοί που κατά τη γνώμη μου μπορούν να εκτιμήσουν την αγωνία, τον μόχθο, τον τεράστιο χρόνο που αφιέρωσε ο συγγραφέας για να διαβάσει, να αξιολογήσει, να κρίνει πρόσωπα και βιβλία, να καταγράψει τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του. Η συγγραφική δουλειά, δυστυχώς, δεν αξιολογείται –όπως θα έπρεπε– και δεν αμείβεται οικονομικά αναλόγως με την ποσότητα και ιδίως με την ποιότητα του κάθε δημοσιευμένου κειμένου και του κάθε συγγραφικού έργου. Δεν εκτιμάται –μάλλον υποτιμάται– από τους εκδότες και ενπολλοίς από το αναγνωστικό κοινό, το οποίο δικαιολογείται ενμέρει από τη λειψή φιλαναγνωστική αγωγή που δέχτηκε από παιδί ακόμη και από τη σχεδόν λειψή έως ανύπαρκτη ενημέρωση που παίρνει από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και από τα ΜΜΕ.   

Η γλώσσα και το ύφος του κριτικού/μελετητή Βασ. Δ. Αναγνωστόπουλου διακρίνονται για την απλότητα και τη σαφήνεια. Πάντοτε γράφει κείμενα προσιτά, ευκολοδιάβαστα και κατανοητά για κάθε αναγνώστη, αφού είναι ευδιάκριτη η πρόθεσή του αφειδώς να ενημερώσει, να πληροφορήσει, να προβληματίσει για πρόσωπα και έργα, και τελικά να προτείνει την προμήθεια και μελέτη των βιβλίων που παρουσιάζει για να φέρει κοντά μας το λογοτεχνικό, το συγγραφικό, το εκπαιδευτικό, το επιστημονικό έργο πολλών ομοτέχνων του. Δεν αναλώνεται, συνειδητά, σε μεγαλοστομίες, υπερβολές και δεν χρησιμοποιεί δυσνόητους φιλολογικούς κ.ά. επιστημονικούς όρους, όπως δυστυχώς επιχειρούν κάποιοι σπουδαιοφανείς μελετητές και κριτικοί, που γράφουν μόνο για τους ομοτέχνους του, επιζητώντας την καταξίωσή τους στο στενό πνευματικό χώρο που κινούνται, με αλληλολιβανίσματα και κούφιες παράτες και παρόλες. 

Επιθυμεί να μας γνωρίσει όσο γίνεται περισσότερους συγγραφείς και όσο γίνεται περισσότερα βιβλία τους και παράλληλα να τους επαινέσει για την πολύμοχθη δουλειά τους, για την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν στον πνευματικό νεοελληνικό χώρο αξιόλογα έργα.  

Β.Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Λογοτεχνική Πινακοθήκη

βιβλιο-αναγνώσεις και δημοσιεύσεις

[Εκδόσεις ΗΒΗ], ΒΟΛΟΣ 2022, σχ. 0,21 Χ 0,14 εκατ., σελ. 629

Ο Καθηγητής και εξαιρετικός πανεπιστημιακός «Δάσκαλος» για πολλούς από εμάς, Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, μεθοδικός και εργατικός όπως πάντοτε στις εργασίες και στα βιβλία του δεν παραλείπει να δημοσιεύσει στο τέλος του παρόντος βιβλίου του δύο πίνακες: «Ευρετήριο κυρίων ονομάτων» και «Ευρετήριο τίτλων έργων», πολύ χρήσιμους για φοιτητές, ερευνητές/μελετητές, αλλά και για κάθε αναγνώστη που επιθυμεί να βρει τον λογοτέχνη που τον ενδιαφέρει και να διαβάσει το σχετικό κείμενο για το έργο του, γενικά, για το βιβλίο του. Θεωρώ μεγάλη παράλειψη αν απουσιάζουν από παρόμοιου περιεχομένου βιβλία τέτοιου είδους πίνακες και τέτοιου είδους παραλείψεις βαρύνουν τον συγγραφέα, ασφαλώς, αλλά και τον εκδότη τους. Ίσως, θα χρειαζόταν ένας πίνακας ακόμη με τίτλους εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων, όπου πρωτοδημοσιεύτηκαν αυτά τα κείμενα, με αναφορά στον εκδότη, στον αριθμ. τεύχους, στη χρονολογία έκδοσης, στον τόπο έκδοσης (ήτοι στα βιβλιογραφικά στοιχεία του κάθε εντύπου).   

Θεωρώ, επίσης, πολύ σημαντική την παρούσα έκδοση μια και η συγκέντρωση και αναδημοσίευση κειμένων ενός συγγραφέα σε έναν ή περισσότερους τόμους είναι απαραίτητη και λίαν χρήσιμη για τους αναγνώστες που ενδεχομένως να βρουν σε τέτοιους είδους βιβλία κάποιο ή κάποια κείμενα που ενώ τους ενδιαφέρουν δεν γνώριζαν ουδόλως την ύπαρξή τους. Αυτό είναι φυσικό, μια και δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε τι, πότε και πού δημοσιεύει ένας συγγραφέας κείμενά του στον έντυπο ή ακόμη και στον ηλεκτρονικό τύπο, αφού κυκλοφορούν ένα πλήθος από έντυπα ή ηλεκτρονικές σελίδες στο διαδίκτυο.

Το βιβλίο αυτό έρχεται ως συνέχεια των παρακάτω βιβλίων του συγγραφέα: Θεσσαλοί συγγραφείς, Η Θεσσαλία στον έντεχνο και λαϊκό λόγο, Λογοτέχνες της Καρδίτσας, Βιβλιογραφικά Σημειώματα των Διαδρομών κ.ά.

Εύχομαι στον συγγραφέα, φίλο και αγαπητό δάσκαλό μου, να υγιαίνει και να μας προσφέρει και άλλες αξιόλογες συγγραφικές εργασίες του, ώστε να συμπληρώνεται με την πάροδο του χρόνου το παζλ του τεράστιου σε ποσότητα και ποιότητα συγγραφικού έργου του, ενός παζλ που θα περιέχει και άλλα κομμάτια, που γράφονται αυτόν τον καιρό απ’ τον πολυγράφο Β.Δ. Αναγνωστόπουλο ή θα γραφούν στο μέλλον και θα δημοσιευτούν ιδιαίτερα στον τύπο.  

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: