Ένας γαλαζοαίματος με “ελληνικές ρίζες” και ναζιστικές συγγένειες – Απεβίωσε ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας
Τα περισσότερα ΜΜΕ στη χώρα μας εστιάζουν στις… “ελληνικές ρίζες” του πρίγκιπα που γεννήθηκε στο Μον Ρεπό και επιλέγουν να ξεχνάνε βολικά τις προνομιακές σχέσεις της οικογένειάς του με τη Ναζιστική Γερμανία.
Πριν από λίγη ώρα, το παλάτι του Μπακινγχαμ ανακοίνωσε τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, δούκα του Εδιμβούργου. Τον περασμένο Φλεβάρη, ο Φίλιππος είχε νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικά απεβίωσε σε βαθύ γήρας στο κάστρο του Ουίνδσορ, μόλις δύο μήνες πριν συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής, ενώ αφήνει πίσω του χήρα τη βασίλισσα Ελισάβετ, που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει τα 95 -την εθνοσωτήριο 21η Απρίλη.
Ο Φίλιππος είχε παντρευτεί την Ελισάβετ το 1947, πριν καν γίνει βασίλισσα και αποσύρθηκε από τον δημόσιο ρόλο του το 2017, μετά από 65 χρόνια. Είχε τον τίτλο του μακροβιότερου μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, που δεν είναι απαραίτητα τιμητικός, δεδομένου του παρασιτικού ρόλου της τελευταίας και των ποσών που αντλεί σε σταθερή βάση από τα δημόσια ταμεία.
Μπορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να επικρατεί πένθος -επισήμως τουλάχιστον-, στα social media ωστόσο έχει στηθεί ένα μικρό πάρτι, όπως σε κάθε αντίστοιχη απώλεια πολιτικής προσωπικότητας. Πολλές αναρτήσεις κινούνται σε ελαφρύ μήκος κύματος, σχολιάζοντας την ηλικία του Φίλιππου και την ιδιότητά του ως… “βασιλικός σώγαμπρος”. Αδυνατούν όμως να συναγωνιστούν σε ελαφρότητα τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ που τονίζουν τις ελληνικές ρίζες του Φίλιππου, που γεννήθηκε στο Μον Ρεπό, βαφτίστηκε ως ελληνορθόδοξος και ισχυριζόταν ότι καταλαβαίνει ακόμα λίγα ελληνικά. Εγκατέλειψε όμως σε βρεφική ηλικία μαζί με την οικογένειά του την Ελλάδα, όταν ο Κωνσταντίνος ο Α’ αναγκάστηκε να αφήσει τον θρόνο του και ύστερα από χρόνια απαρνήθηκε τον προηγούμενο βασιλικό τίτλο του (πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας), αλλάζοντας πίστη, επίθετο και υπηκοότητα. Πάνω από όλα, η επαγγελματική προοπτική…
Μια σχετικά πιο άγνωστη πτυχή, που δεν προβάλλεται ιδιαίτερα, είναι ότι οι μεγαλύτερες αδελφές του παντρεύτηκαν στελέχη των Ναζί. Το 1937, η αδελφή του Σέσιλ πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα και ο νεαρός τότε Φίλιππος πήγε στη Γερμανία για την κηδεία, όπου περπάτησε στην πομπή μαζί με Ναζί στρατιώτες. Την εποχή του “κατευνασμού” διαδέχτηκε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με τον Φίλιππο να εντάσσεται ως αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας και να παίρνει μέρος στη μάχη της Κρήτης κατά των Γερμανών. Το 1947, καμία από τις αδελφές του Φιλίππου δεν προσκλήθηκε στον γάμο του, για λόγους καλής έξωθεν μαρτυρίας -αν και η επίσης ναζίστρια Φρειδερίκη πχ είχε άριστες σχέσεις με τον βασιλικό οίκο της Βρετανίας…
Μετά από πολλά χρόνια, ο ίδιος έσπασε τη σιωπή του για τις σχέσεις της οικογένειάς του με τους Ναζί και δήλωσε ότι όπως ακριβώς πολλοί Γερμανοί, έβρισκε τις πρώτες απόπειρες του Χίτλερ για την αποκατάσταση της ισχύος και της εικόνας της Γερμανίας… “ενδιαφέρουσες”! Το ενδιαφέρον αυτό “ανατράπηκε” εκ των πραγμάτων, από την πορεία των γεγονότων και έτσι εξηγείται και η μακρόχρονη σιωπή του σχετικά με το θέμα -αφού μίλησε μόλις το 2006 και αφού είχαν μεσολαβήσει 60 και πλέον χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback