Αναστέλλει την απαγόρευση των εκτρώσεων η πολωνική κυβέρνηση μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις
Στον πάγο μπαίνει για την ώρα η εφαρμογή της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου που ισοδυναμεί πρακτικά με σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, ακόμα και σε περιπτώσεις σοβαρών λόγων υγείας του εμβρύου.
Σε υποχώρηση εξαναγκάζεται, για την ώρα τουλάχιστον, η υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας στο ζήτημα της παραπέρα ενίσχυσης των περιορισμών στις αμβλώσεις, μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες συνεχών διαδηλώσεων στη χώρα.
“Υπάρχει μια συζήτηση που εξελίσσεται και θα ήταν καλό να πάρουμε λίγο χρόνο για διάλογο και να βρούμε μια νέα θέση σε αυτή την κατάσταση, που είναι δύσκολη και προκαλεί έντονα συναισθήματα”, δήλωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Μιχάλ Ντβόρζικ στα πολωνικά μίντια.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας να εντείνει τους περιορισμούς στις αμβλώσεις, οι οποίες είναι ήδη δύσκολο να πραγματοποιηθούν νόμιμα στην Πολωνία. Εν προκειμένω, το δικαστήριο ζητά να είναι παράνομες ακόμα και οι αμβλώσεις σε περιπτώσεις διαγνωσμένων σοβαρών παθήσεων και αναπηριών, που αποτελούν και τη μερίδα του λέοντος των λιγοστών εκτρώσεων που γίνονται νόμιμα στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέκι έχει καλέσει σε διάλογο διαδηλωτές και βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα προτείνει ένα νόμο που θα επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση θανάσιμων γενετικών ανωμαλιών, αλλά όχι για παθήσεις όπως το σύνδρομο Ντάουν, μια πρόταση που αναμένεται να ξεσηκώσει τη μήνι τόσο της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος που ζητά αυστηρότερα μέτρα, όσο και των διαδηλωτών, που αντίκεινται εντελώς στην απαγόρευση.
Οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς μόνο την Παρασκευή πάνω από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και υπέρ του δικαιώματος επιλογής στη μητρότητα. Όλα αυτά εν μέσω περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως πρόσχημα για την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των πέντε ατόμων.
Παράλληλα, ακροδεξιές ομάδες έχουν επιτεθεί σε διαδηλωτές, υποδαυλιζόμενες και από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του ηγέτη του PiS Γιαροσλάβ Καζίνσκι, που προέτρεψε τους οπαδούς του να “υπερασπιστούν τις εκκλησίες”, μετά από περιστατικά βανδαλισμών που σημειώθηκαν σε κάποιες από αυτές. Επιπλέον, η πανίσχυρη στην Πολωνία καθολική εκκλησία έχει ταχθεί με όλες της τις δυνάμεις υπέρ της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου.
Με πληροφορίες από Guardian